Mörk choklad inte alltid nyttig

Den så otroligt populära mörka chokladen och dess effekter. Alla känner ju till att mörk choklad är nyttigt och vissa tycker även att den är god. Jag vill inte slå hål på myten men göra er uppmärksamma på att det beror på hur den är tillverkad om chokladen är så nyttig eller inte.

Äter du mörk choklad bara för att den ska vara nyttigare än den ljusare varianten? Då kan det vara dags att tänka om – enligt den vetenskapliga tidskriften The Lancet manipulerar flera chokladtillverkare den mörka chokladen och tar bort de nyttiga flavonerna.

Att mörk choklad kan vara bra för hälsan är ett budskap som chokladtillverkare de senaste åren velat slå in i konsumenternas medvetande. I marknadsföringen och i artiklar har budskapet förts fram – mörk choklad är nyttigare än ljus.

Men är det verkligen sant att mörk choklad är bra för hälsan? Inte nödvändigtvis, skriver den ansedda vetenskapliga tidskriften The Lancet i en ledare, rapporterar brittiska BBC.

Det är flavonerna som är nyttigt i chokladen – ett ämne som kan kan minska blodtrycket, hjälpa mot trötthet och är bra för hjärtat. Men, skriver The Lancet, flavonerna gör chokladen bitter, och många chokladtillverkare tar helt enkelt bort det hälsobringande ämnet från den mörka chokladen.

– Kakaobönan kan göras mörkare och flavonerna, som är bitter, tas bort. Det gör att även choklad som ser mörk ut kanske inte innehåller några flavoner.

– Och konsumenterna får inte veta hur mycket flavoner chokladen innehåller eftersom tillverkarna väldigt sällan skriver ut den informationen, skriver The Lancet.

Och enligt tidskriften är det viktigt att också tänka på att även mörk choklad innehåller fett, socker och kalorier – även om flavonerna inte är borttagna.

– För att vinna några hälsofördelar måste de som äter en lagom mängd flavonrik mörk choklad balansera intaget av kalorier genom att äta mindre av annat – ett knepigt jobb även för den mest ivriga kalorieräknaren, skriver The Lancet i sin ledare.

http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/mork-choklad-inte-alltid-nyttig_719003.svd

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Andra intressanta inlägg:

8 tankar på “Mörk choklad inte alltid nyttig”

 1. Bra artikel!
  Mörk choklad som har en mängd på 70% eller mer kakao har många hälsofrämjande egenskaper, och ju högre procent kakao chokladen innehåller ju mindre socker och fett innehåller chokladen.
  Men självklart innehåller chokladen fortfarande kalorier och för dom hälsofrämjande effekterna räcker det med att äta 1 eller 2 ” rutor” inte en hel chokladkaka:)
  Om det är som artikeln säger att många gånger tas dom dom nyttiga flavonerna bort så är det bäst att börja kolla innehållet på chokladen och inte bara gå efter kakao procenten. Det är ju också just flavonerna och bitterheten som tar bort sötsuget!

 2. Kul att vissa tror att bara för att den mörka chokladen (ofta) är nyttigare än den ljusa går det att vräka i sig hur mkt som helst av denna med gott samvete. =)

 3. Du klarar mer än du anar,gick i dom tankarna själv 2008 ”längden av ett fotbollsplan måste vara tokjobbigt” I detta fallet ca 110m. Testade och jag/benen la av efter 1,5 plan längd. Innan sommar var slut hade jag kört 2 längder framlänges och 2 baklänges och grym feeling…

  THASF rules my body!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: