Bullar med grädde varje dag?

En semla, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg (då den serveras i ett fat med varm mjölk), är en slags bulle eller bakelse av ljust vetebröd med söt fyllning med mandelmassa och grädde. I Skåne och i andra delar av södra Sverige samt i de svenskspråkiga delarna av Finland heter bakelsen fastlagsbulle. Även i Estland är semlan populär och heter vastlakukkel.

Ordet semla var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen, utan fyllning. En semla är på finlandssvenska vad som i Sverige kallas småfranska, fralla, rundstycke eller Pain Riche.

Fettisdagen (ordet är bildat av ’fet’ och ’tisdag’) kallas i Sverige tisdagen efter fastlagssöndagen och den sista dagen före den kristna fastan; dagen mellan blåmåndagen, tidigare ibland även kallad bullmåndagen, och askonsdagen. I Finland kallas dagen för fastlagstisdagen.

Fettisdagen infaller mellan blåmåndagen och askonsdagen. Tidpunkten för askonsdagen är rörlig. Den inträffar enligt kyrkokalendern 46 dagar före påsk, vilken i sin tur inträffar första söndagen efter första ecklesiastiska fullmånen efter 20 mars.

Varför i hela fridens namn äts då semlor redan i mitten på januari?

Semla
Semla

Branschföreningen Sveriges bagare & konditorer har gjort en bedömning av försäljningen av semlor över året. Den visar att försäljningen påbörjas direkt efter jul för att öka fram till fettisdagen då den når sin kulmen. Efter fettisdagen fortsätter försäljningen av semlor med en minskning fram till påsk. Därefter är det nästan 40 veckor innan det går att köpa en semla igen. I snitt äter svensken nästan fem köpta semlor per person. Till det tillkommer hemmagjorda semlor.
Från

(Onödigt vetande, det säljs ca. 50 miljoner semlor under säsongen)

Traditioner luckras upp för andra produkter också. För inte alltför länge sedan var surströmmingspremiären lagstadgad på samma sätt som starten för kräftätandet. Numera kan både surströmming och kräftor inhandlas året om.

Frågan är bara varför tiden för julafton skall betraktas som helig. Låt det datumet vara flexibelt det med. Midsommar vore en lämplig tid. Rationellt blir det också. Midsommarstången kan enkelt kompletteras med lite julpynt. Dansen kring midsommarstången kan lätt sammanslås med dansen kring granen. Sångerna är enkla att ändra. Byt ut ett ord så sitter de bra.
Små tomtarna, små tomtarna är lustiga att se…
Gester med ord

Tyck till om semle-traditionen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Andra intressanta inlägg:

3 tankar på “Bullar med grädde varje dag?”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: