Bränn mer fett

Läkaren: Ju mer muskler desto mer förbränner du
Vill du öka din fettförbränning? Börja motionera!

– Vältränade människor har högre förbränning än andra, säger Yvonne Linné, läkare.

Vill du ha högre förbränning ska du satsa på att bygga muskler. Ju mer muskelmassa du har desto högre är din förbränning – dygnet runt.

– Det betyder inte att du behöver bli ett muskelberg. Ofta räcker det med att lägga på sig några få kilo i ren muskelmassa för att du ska märka stor skillnad, säger Yvonne Linné.

En kombination av konditions- och styrketräning är det bästa om du vill komma i form snabbt. Konditionen bränner mycket kalorier och styrketräning ger dig muskler, som i sin tur ökar din förbränning dygnet runt.

Förbränningen alltid igång
En seglivad myt är att förbränning bara sker när man motionerar. Det är fel.

– Basalförbränningen är i gång dygnet runt, även om du bara ligger på sofflocket. Det går åt en hel del energi för att hålla kroppen igång. De inre organen ska fungera, hjärtat ska slå, hjärnan ska koppla och så vidare.

Basalförbränningen varierar något från person till person.

– Hur hög den är styrs delvis av arvsmassan. Två personer med samma längd och vikt kan ändå ha olika förbränning. Det kanske kan skilja 100 kalorier i vila per dag. De är inte mycket, men på ett år kanske det blir ett kilo.

Det som påverkar är bland annat hur bra kroppen är på att ta upp mat, lagra och förbränna den.

Vältränade högre förbränning
– Vältränade människor har större förbränning än andra. De har mer muskler och större lungkapacitet, vilket spelar in eftersom musklerna behöver syre för att fungera. Genom regelbunden träning håller du kroppen igång och skapar optimal förutsättning för fettförbränning.

Vissa sjukdomar påverkar ämnesomsättningen negativt och sänker basalförbränningen. Cirka 2–4 procent av alla svenskar drabbas. Man kan inte se att sjukdomen är vanligare bland överviktiga än andra.

www.aftonbladet.se/kropphalsa

träning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 tankar på “Bränn mer fett”

 1. Personligen har jag erfarenheten att vikt nedgång och muskelbyggnad motverkar varandra. Om du vill bygga muskler så vill du ju gå upp i vikt och ligga på ett kcal överskott. Om du vill gå ner i vikt så är det tvärt om.

  Att bygga muskler för att öka det basal energibehovet och på det sättet gå ner i vikt. Känns lite som att gå över ån för att hämta vatten. Vill du enbart gå ner i vikt så handlar det om att ligga på ett kcal underskott. Det sker enklast genom att antingen äta mindre eller röra på sig mera.

 2. Aaaah, magsjuka hade jag också för inte alls många veckor sedan! =(

  Ingen höjdare alls..Du kan ju börja med att läsa min beskrivning på myoreps tills jag får tummen ur och kommer med en video! 😉

  Krya på dig mannen!

 3. Självklart så ökar det basala energibehovet om man ökar muskelmassan. Men det jag ville säga var bara att det skiljer väldigt lite. Om man styrketränar och lägger på sig ett par kg muskler så ökar det basala energi behovet med typ max 100kcal. Om man går i en kvart om dagen så förbränner man ju mera än det.

  Om man vill bygga muskler, gå ner i vikt och öka konditionen samtidigt så kan man ju kombinera styrketräning och konditionsträning. Men det ena förbättrar inte det andra. Snarare tvärt om.

  • Där är vi oense. jag är övertygad om att det bästa sättet om man vill bränna fett är att enbart köra lågintensiv konditionsträning. Att kombinera låg, hög konditionsträning och styrketräning ökar inte din förbränning. Men det kan vara bra ur andra synpunkter. Man kanske vill få bättre kondition eller bli starkare. Men ur ett rent viktminsknings perspektiv så tror jag lågintensiv konditionsträning är det bästa.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: