Kaloriförbränning på träningspass

svettPå många ställen kan man läsa om vilka otroliga mängder kalorier som förbränns på ett träningspass. Dessa uppgifter skall naturligtvis tas med en nypa salt då all träning är individuell till att börja med. En annan parameter är hur engagerad du är i passet. Så när det står att du förbränner 600 kalorier är det med stor sannorlikhet ett maxvärde för en enskild individ.

Jag har här gjort ett exempel på två olika individer som går gemensamt på gruppträning. Eva har nästan aldrig utövat träningsformen innan och tycker att det inte är fullt lika kul som Adam tycker. Adam har dessutom gått på passet fler gånger än Eva och fått in riktigt bra teknik.

Exempel

Namn Eva Adam
Vikt 65kg 90kg
Vana för passet Låg Hög
Ansträngning 60% 85%
Nivå Normaltränad Vältränad

Finns det en möjlighet att man i ovan exempel lyckats förbränna lika mycket? Svaret är naturligtvis nej. Parametrarna skiljer sig aldeles för mycket för att det ens skall vara i närheten.

Så vad förbränner mest? Självklart är träningen som blir av och den man uppskattar som förbränner mest den. Uppskattar man träningen så anstränger man sig mer och går oftare. Så följ inte tabeller för att hitta den träningsform som ger dig mest för det ger inte lika mycket om du inte själv tycker om träningsformen.

Ett bra inlägg i denna frågan hittar du här. Där beskrivs också att det förbränns olika mycket under passets gång. Ett pass på 60 minuter består av såväl uppvärmning som nervarvning och stretch och inte förbränner man lika mycket då som under passets intensivaste period 😉

Jag skulle vilja påstå att nedanstående lista från aftonblaskan kan användas för ett pass på 60 minuter. Sedan lägga till lite. Då borde du hamna hyffsat rätt. Sen måste du anstränga dig också, det är träning vi pratar om och då är det okey att vara svettig (man kan i regel duscha efteråt).

Det närmaste sanningen du kan komma är med en pulsklocka som har dina värden inmatade.

Aktivitet – Antal kalorier (30 minuter)
* Aerobics: 168
* Badminton: 151
* Bergsvandring (packning 9-19 kg): 254
* Bodybalance: 118
* Body combat: 234
* Body pump: 250
* Boxpass: 234
* Crosstrainer (medel): 218
* Cykling: 234
* Dans (träning): 135
* Fotboll: 234
* Golf: 118
* Gå lätt: 95
* Gå tufft: 135
* Hopprep (medel): 236
* Jogging lätt: 201
* Jogging medel: 300
* Gympa: 234
* Kampsport: 300
* Kajak, paddla: 135
* Längdskidor (medel 6-8 km/h): 254
* Pilates: 118
* Roddmaskin: 250
* Simma: 283
* Skateboard: 147
* Skridskor (medel): 218
* Slalom (medel): 218
* Stavgång: 177
* Styrketräning: 168
* Squash (medel): 396
* Tennis: 168
* Vattengympa: 118
* Yoga: 118

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , (Intressant?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 tankar på “Kaloriförbränning på träningspass”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: