Öppet hus Cykelcity & Sommartid

CykelCityDenna helgen har Cykelcity öppet hus. Därför cyklade jag och en kompis till Övre Husargatan för att hänga på låset när de öppnade och spana in erbjudandena. Allt i butiken hade som minimum 10% rabatt och vissa varor var nedsatta till 50%. Så det innebar en del fynd i cykeltillbehör. Efter detta så utnyttjade jag friskvårdskuponger som jag fått från arbetsgivaren till en massage. Riktigt skönt att få knådat och stretchat hela kroppen. När massagen var över så blev det en promenad till Eriksberg och tillbaka i solskenet.

sommartidOch på tal om solsken, denna underbara naturliga lampa som så sparsamt lyser på Europas nordliga delar. Tanken är nu att den enligt kalendern skall finnas på vår himmel lite oftare och vi därför skall ställa om till sommartid.

Sommartid innebär att lokal tid justeras fram (vanligtvis en timme) under en del av året i ett försök att bättre nyttja den ljusa delen av dygnet under sommaren.

Sommartid föreslogs första gången 1895 av George Vernon Hudson[1] med motivet att ge arbetare mer användbar fritid efter arbetets slut. Sommartid är ett planekonomiskt inslag i ekonomin och har historiskt använts främst under de båda världskrigen och sedan slutet på nittonhundratalet.

Sverige införde 1916, samma år som flera andra länder, sommartid på försök mellan den 15 maj och den 30 september, men bönderna protesterade så mycket att försöket inte upprepades efterföljande år.

Efter det impopulära sommartidsförsöket i Sverige, 15 maj – 30 september[6] år 1916, infördes sommartiden i landet igen först år 1980. Det året började sommartiden i Sverige första söndagen i april och avslutades sista söndagen i september, klockan 1:00 UTC. Åren 1981 – 1995 började den svenska sommartiden sista söndagen i mars och avslutades sista söndagen i september. Sedan 1996 har hela EU gemensam sommartid: den börjar sista söndagen i mars och slutar sista söndagen i oktober. I Sverige regleras sommartiden i förordning 2001:127 om sommartid. Denna förordning baseras på EU-direktivet. Direktivet undertecknades under Sveriges ordförandeskap av Bosse Ringholm.

Text och bild från Wikipedia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , (Intressant?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Andra intressanta inlägg:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: