Så når du dina träningsmål

Var systematisk
Hur motiverad du är beror både på inre faktorer som din personlighet och normer, och av yttre faktorer som erkännande och belöning. Om du vill lyckas med att skapa och följa en målinriktad strategi, måste du jobba på flera av dessa faktorer för att dina chanser att lyckas ska öka.

Det räcker inte med att gå in halvhjärtat för en uppgift. Du måste hitta smarta och praktiska lösningar på de problem och fallgropar som kan uppkomma på vägen fram till ditt mål.

Vad, varför, hur?
Det finns ingen lösning som är perfekt för alla. Men det finns några bra tips som fungerar för de flesta. Innan du sätter igång och tränar bör du ställa de här frågorna till dig själv:

• Vad är det du exakt vill uppnå?
• Varför vill du uppnå just det?
• Hur har du tänkt dig att nå ditt mål rent praktiskt?

Innan du tänker ut ett svar bör du sätta upp ett mål som både är ambitiöst, realistiskt och konkret. Att träna en timme tre gånger i veckan under 2011 är t.ex. bättre och mer specifikt än att bara träna oftare.

Sätt också upp delmål genom att räkna baklänges så att du lättare kan se hur du utvecklas. Om ditt huvudmål är att löpa 10 km på 50 minuter den 1 juli, kan delmålen till exempel vara att du ska löpa milen på 60 min. den 1 april och 55 minuter den 1 maj.

Fundera också på varför du väljer just ditt mål och vad du vill uppnå med det. Är det för att känna stolthet, få ett erkännande från andra, må bättre eller något helt annat? Det är svaret på den frågan som kan få dig tillbaka på banan igen om motivationen försämras på vägen fram till målet.

Lägg upp en plan
Lägg till sist upp en plan för hur och hur ofta du ska träna. Skriv ned planen och spara den. Det gör dels att du kan träna efter en realistisk plan som förhoppningsvis leder dig fram till ditt mål, dels att du undviker att förhandla med dig själv hela tiden. Förhandlingar ökar till exempel risken för att du ska ställa in ett träningspass. Lägg upp en plan för hur du rent praktiskt ska hinna med att träna i kombination med ditt liv i övrigt i form av jobb och familj med mera.

Klippt och klistrat från Expressen

piltavla

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , (Intressant?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Andra intressanta inlägg:

4 tankar på “Så når du dina träningsmål”

  1. som om gårdagens motivationsföreläsning inte gav mig nog med funderingar, nu gör du det oxå =) Men sånt är bara bra, målet och planen blir tydligare =) Tack!

  2. Träning är väl som med alla andra projekt, man måste först göra klart för sig vad problemet är, göra upp en målformulering och sedan en planering (haha alltså träningsschema) för att nå sina resultat. =)

Kommentera

%d bloggare gillar detta: