Viktmyter

Sant eller falskt om viktmyterna?

Frukt är bra smalmat Sant
Om du håller dig borta från de alltför kaloristinna torkade frukterna som russin är fiberrika frukter som äpplen, apelsiner, persikor och citrusfrukter kanonbra fettförbrännare.

Att äta ägg gör mig tjock falskt
Ägg har ett mycket högt proteininnehåll och eftersom kroppen använder mer energi för att bryta ner protein tenderar vi att bränna mer fett när vi äter ägg.

Starka kryddor, som vitlök och cayennepeppar, ökar fettförbränningen Sant
Vitlök innehåller alicin, en komponent som på ett naturligt sätt bidrar till att skölja bort fett från kroppen. Cayenne­peppar innehåller capsaicin som hjälper ämnesomsättningen på traven och sänker blodsockret.

Att träna före frukost ger större effekt på fettförbränningen falskt
All fysisk aktivitet är bra för att öka fettförbränningen, oavsett vilken tid på dygnet du utför den. Uthållighetsträning som rejäla raska promenader, cykling, simning och löpning ger högre fettförbränning än korta pass redan medan du tränar. Samtidigt ger korta och högintensiva styrkepass eller gympapass en högre förbränning även efteråt. Det bästa är att hitta en träningsform du tycker om och att träna när du har energi – när spelar ingen roll.

Att äta mindre portioner gör att jag tappar kilon Sant & falskt
Genom att äta mindre portioner än vanligt får du rimligtvis i dig mindre energi, vilket kan medföra att du tappar kilon. Men det viktigaste för att kunna gå ner i vikt och stanna där är vilken sorts mat du äter. En stor portion grönsaker med matvete och en bit fisk innehåller exempelvis betydligt mindre energi och är mer hälsosam än en mindre tallrik med friterad eller stekt snabbmat. Om du byter ut en del av din vanliga mat mot samma mängd grönsaker kan du alltså äta lika stora portioner och ändå minska i vikt.

Att hoppa över måltider gör att jag går ner i vikt falskt
Det är möjligt att du tillfälligt kan förlora något kilo, men går det för långt mellan måltiderna riskerar du att bli så hungrig att du äter mer än du tänkt dig när du väl äter. Detta kan leda till att du äter mer totalt sett än vad du skulle ha gjort om du hade ätit mer regelbundet. Dessutom kan ett mycket oregelbundet ätande störa ämnesomsättningen, vilket försvårar viktminskningen.

Light-produkter gör att jag håller vikten falskt
Du blir inte mätt på samma mängd av en light-produkt som av en fetare variant. Det kan göra att du äter betydligt mer av en sådan produkt än av en som innehåller fett, och att du därför går upp i vikt. Många lightprodukter innehåller dessutom sötningsmedel som i sig inte ger någon energi men som genom sin söta smak kan göra att du blir sugen på att äta mer sött. Därmed riskerar du att få i dig mer energi än du behöver; i synnerhet om du är ute efter att minska i vikt.

Att äta efter klockan 19 gör mig tjock falskt
Det viktigaste att tänka på för att undvika att gå upp i vikt är att inte äta så mycket att man får i sig mer energi än vad man förbrukar. Vilka tider du väljer att äta på har mindre betydelse, så länge du ser till att dagens totala energiintag inte blir för högt.

frukt

Aftonbladet

Källa: Linda Ljungskog, Kost- och friskvårdspedagog, som driver bloggen Livsaptit (livsaptit.wordpress.com), www.losethattyre.co.uk

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , (Intressant?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Andra intressanta inlägg:

1 tanke på “Viktmyter”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: