Hitta rätt diet

Vilken metod i den snåriga ­dietdjungeln är rätt för dig? Här får du svaret.

GI-metoden

Vad är det? Måttsystemet glykemiskt index skapades 1981 av amerikanska forskare som ville hjälpa diabetiker att hålla blodsockervärdet normalt.

Ett högt GI betyder att ­kol­hydraterna i kosten bryts ned snabbt, vilket leder till att ditt blodsocker sjunker och du snabbt blir hungrig igen. Ett lågt GI betyder det motsatta.

Så äter du: Undvik mat med högt GI, som vitt bröd, potatis, kokta ­rotfrukter och ris. Ät fett och proteiner i lagom mängd och långsamma kolhydrater som gör att du håller dig mätt längre.

Passar vem? Du som lätt blir grinig och trött av blodsockersvängningar.

LCHF

Vad är det? Low Carb High Fat-dieten går ut på att äta en kost med få kolhydrater (max 50 gram/dag) och mycket naturliga fetter. Tanken är att fettet ska hålla oss mätta längre samtid­igt som kroppens fettförbränning ökar.

Så äter du: Välj den fetaste produkten i butiken. Använd inte margarin utan bara riktigt smör.

Passar vem? Du som hellre drar ner på kolhydrater för att kunna njuta av en fet sås eller vispgrädde.

Dukan-dieten

Vad är det? Den ­franska läkaren Pierre Dukan skapade Dukandieten år 2000. Den är baserad på proteiner och grön­saker och uppdelad i fyra faser. Mottot är ”ät så mycket du vill” – men håll dig till de 100 livsmedlen som är godkända.

Så äter du: I den första fasen äter du bara protein för att i den sista följa en stabil diet av både grönsaker och protein. Ät mindre bröd och fett, uteslut hel- och halvfabrikat.

Passar vem? Du som lockas av att få äta hur mycket du vill!

Medelhavs-dieten

Vad är det? Diet inspirerad av mat som äts i Medelhavsländerna. Där kommer upp till 40 procent av det dagliga kaloriintaget i kosten från fett, men ändå är hjärt- och kärlsjukdomar ovanliga eftersom fettet ­kommer från den nyttiga olivoljan.

Så äter du: Ät bara lite av kött och mejeriprodukter men ­desto mer av grön­saker, frukt och olivolja. Välj fisk några gånger per vecka.

Passar vem? Du som älskar en god sallad och färsk fisk och gärna avstår från vanligt smör.

Atkins-dieten

Vad är det? Atkinsdieten lanserades av hjärtläkaren Robert Atkins och är en låg­kolhydratdiet i fyra faser. Till en början äter du bara max 20 gram kolhydrater om dagen som ökas till cirka 100 gram

i sista fasen.

Så äter du: Kött, fisk, ägg, tofu, ost, nötter och grönsaker med lågt kolhydratinnehåll. Undvik framför allt socker, vitt bröd, pasta, ris och potatis. Ät fullkornsproduk­ter, rotfrukter och frukt i mindre mängd.

Passar vem? Du som inte ser det som en förlust att inte få frossa i pasta och bröd och gillar tydliga regler.

Nordiska dieten

Vad är det? Namnet skvallrar om att det handlar om traditionell nordisk kost. Lokal­producerade råvaror och ett balanserat intag av protein, kolhydrater och nyttiga fetter. Råvaror väljs efter säsong.

Så äter du: Välj nordis­ka bär och grönsaker som hjortron, blåbär, nypon, sparris, rotselleri och rödbetor. Ät fisk som torsk och sill och, om du måste äta kött, välj vilt. Tänk nordiska spannmål som råg, havre och korn när du bakar bröd.

Passar vem? Du som tycker att de svenska skogarnas och ängarnas skafferi är fullt av delikatesser och vill värna extra om miljön.

diet

Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , (Intressant?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Andra intressanta inlägg:

1 tanke på “Hitta rätt diet”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: