Träningstillfällen per vecka

Det är mycket som rör Rosa Dygnet just nu. Men jag tänkte klämma in en vanlig bloggpost också.

Jag har hört flera personer tro att om man kör flera pass en dag så räcker det för hela veckan. Detta är tyvärr helt fel.

Träning bör spridas ut på 2-7 gånger i veckan. Ju fler desto bättre om man vet vad man håller på med. Om man tränar ofta så får man se till att kroppen får vila genom att dela upp muskelgrupperna på olika dagar.

muskelgrupperExempel på en så kallad split:
Pass 1. (Måndag) Ryggmuskler och biceps
Pass 2. (Onsdag) Bröst, mage och triceps
Pass 3. (Fredag) Benmuskulaturen

Tanken med detta upplägg är att du kör slut på varje muskelgrupp vid ett tillfälle per vecka.

Man kan även köra det tidseffektiva upplägget superset. Där tränar du ex. biceps och direkt efter setet kör du triceps. Upprepa detta utan vila till varje set i triceps och bicepsövningarna är klara så har du maximerat tiden ordentligt.

Superset skulle kunna liknas vid en form av cirkelträning där pulsen och ansträngningen är hög hela tiden och därmed förbränningen höjs.

Träning bryter ner muskelfibrerna och det är mat och vila som bygger upp musklerna igen. Det är då musklerna växer för att anpassa sig till belastningen den utsatts för. Därför bör man inte träna samma muskler för ofta. Det ska gå minst två dygn mellan varje pass för en specifik muskelgrupp. Mellan dessa tillfällen passar du på att träna något annat eller vila.

Du har väl inte missat tävlingen som pågår just nu?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , (Intressant?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 tanke på “Träningstillfällen per vecka”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: