Motion 2011/12:T308 Träningscyklister

Äntligen börjar politiker förstå problemet med tränings/tävlingscyklister. Att dela samma yta som barnvagnar, hundar och småbarn på cykel är direkt farligt för såväl cyklisten som övriga individer.

Här finns ett utdrag ur en motion från Linda Arvidsson Wemmert som berör ämnet.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om träningscyklister.

Motivering

Cyklister hänvisas av naturliga skäl genom Trafikförordningen (1998:1276) till cykelbana om sådan finns tillgänglig. Undantaget är om ”särskild försiktighet” iakttas, då cyklister får använda körbanan om denna anses lämpligare med hänsyn till färdmålets läge.

Dagens lagstiftning tar dock inte hänsyn till de träningscyklister som rör sig ute på vägarna. En träningscyklist i Lund som använde körbanan istället för cykelbanan dömdes exempelvis till 500 kronor i böter hösten 2010 för brott mot Trafikförordningen, trots att det för en träningscyklist oftast är säkrare och lämpligare att använda körbanan. Utgångspunkten i trafiken måste alltid vara att göra situationen så säker som möjligt. Det är därför inte rimligt att träningscyklister som ofta rör sig i en hög hastighet på upp till 40 km/h, på och omkring cykelbanan ska konkurrera med barnvagnar, hundar och småbarn på cykel.

Regeringen bör överväga att göra en översyn av undantagsreglerna i 3 kap. 6 § Trafikförordningen med syftet att skapa en säkrare trafiksituation för såväl träningscyklister som andra trafikanter och minska de tvivel och oklarheter som i dag uppstår pga. lagstiftningen.

Stockholm den 22 september 2011

Linda Arvidsson Wemmert (M)

Du har väl inte missat det brev som Fritz på Cykelbloggar skrivit. Och även den namninsamling som skall ge stöd för brevet.

landsvägscykling

Jag hoppas verkligen vi kan få en tryggare och säkrare miljö för alla och att vi cyklister får möjligheten att undvika undermåliga cykelbanor där allt annat än cyklister huserar.

Just nu på veckans blogg kan man läsa om kinapuffar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , (Intressant?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Andra intressanta inlägg:

1 tanke på “Motion 2011/12:T308 Träningscyklister”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: