Pippi på nötter

Jag verkligen älskar nötter. Jordnötter framförallt… Men även cashewnötter, pinjenötter, hasselnötter, pistagenötter, mandel och valnötter.

Häromdagen när jag var på affären såg jag att de sålde osaltade oprocessade jordnötter i stora hinkar som fågelmat. Dessutom var det riktigt billigt. Kan man äta dessa nötter var min första tanke. Eller är det enbart fåglar som får äta en bra produkt medan vi stackars människor får äta upphettade nötter fulla med salt.

Dessutom är nötter fulla med bra fetter och protein.

Naturella jordnötter har följande innehåll:
Näringsvärde per 100g
energi 610 kcal
kolhydrater 10g
fett 51g
protein 27g

Medan salta jordnötter från OLW har följande:
Näringsvärde per 100g
energi 640 kcal
kolhydrater 14g
fett 53g
protein 28g

jordnötter nötter

Det ser inte så illa ut på pappret men i verkligheten så är de saltade och rostade processade, uppvärmda och saltade. Vid uppvärmning kan det bildas transfetter vilket man skall passa sig för. Att äta för mycket salt är heller inte nyttigt så försök att äta naturellt.

Och åter till min fråga, kan man äta fågelmat eller måste man köpa dyra naturella jordnötter i exempelvis hälsokostaffären?

Nu är jag på träningsläger och till denna helg köpte jag naturliga cashewnötter, pinjenötter, hasselnötter, sötmandel, valnötter och russin och blandade ihop. Smakar riktigt gott och ger den energi som behövs.

För energi behövs, igår blev det 120 minuter spinning och idag 240 minuter plus 60 minuter core.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , (Intressant?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 tankar på “Pippi på nötter”

  1. Nötter har verkligen blivit superpopulärt de senaste åren och jag är sååååå bitter över att inte kunna äta dem 🙁 Samma sak med morötter 🙁 Dock har den här lilla roliga allergin fört något gott med sig – tål inte solrosolja heller, så bye, bye chips…

  2. Håller med. Varför är bra nötter svindyra och kommer i yttepytteförpackning? Men jag hade nog inte våga äta fågelmaten… Kan tänka mig att hygienkraven skiljer sig markant…och man vill ju inte få pippi haha!

  3. Rostning är inte bra om man skall bibehålla antioxidanter i livsmedel. Fritering i olja ökar dessutom på fethalten med fett som kan vara värmeskadat. Jordnötter avsedda för fågelfoder kan dock ha lite sämre kvalitet och i högre grad vara mögliga, samt vara nedsmutsat med annat djurfoder. Människor kanske dessutom har lite svårt att tillgodogöra sig alla näringsämnen i Råa jordnötter som inte hettats upp.

    Jag har kommit på en metod att tillaga fågeljordnötter så att de blir bra att äta själv:

    Man rensar först bort alla dåliga nötter, mögliga nötter mm. Sedan skrubbar man nötterna i ett soll, med diskborste, först torrt och sedan under rinnande vatten. Undertiden kokar man upp vatten i t.ex. en vattenkokare, så mycket vatten att det täcker jordnötterna i en behållare två gånger. Man häller sen på vattnet på jordnötterna i behållaren väntar någon minut, häller av vattnet och häller på nytt kokhet vatten igen. Sedan kör man detta i micron tills det kokar (i ca 3 minuter). Därefter häller man av vattnet och kör nötterna ca 4 minuter till i micron. För att slippa att vatten blir kvar på botten kan man han hälla av en gång till i mitten på dessa 4-minuter. Sedan häller man upp de färdiga nötterna i ett soll och låter dem torka medan man äter dem några dagar i streck. (Jag tillagar 750 gram fågeljordnötter i taget med full effekt i en micro på 850 W.)

Kommentera

%d bloggare gillar detta: