Transfetter och andra gamla nyheter

Chippis skriver om att småkakor är skadliga på grund av transfetterna.

Och på tal om transfetter så borde de redan vara förbjudna. Det kunde vi läsa om för ett par dagar sedan. Och visst borde de det, det kunde vi ju läsa om redan för ganska exakt ett år sedan både i Aftonbladet och Dagens Nyheter

Minska din strokerisk – ät färre småkakor

I en studie fick 87 000 kvinnor mellan 50 och 79 år svara på frågor om sin diet. Resultaten visar att förekomsten av ischemisk stroke, hjärninfarkt, var 39 procent större bland dem som åt mest transfetter jämfört med dem som åt minst.

Transfettsyror bildas vid industriell delvis härdning av fetter och oljor. Detta medför att transfettsyror får liknande egenskaper som mättade fettsyror, trots att de är omättade. Transfetter kan finnas i pommes frites (friterad mat), pajer, piroger, pulversåser, importerade lågprismargariner, feta kondisbitar, chokladbollar, småkakor, kakor med lång hållbarhet, kex, godis, snacks och mikrovågspopcorn. Även fetter som innehållsdeklareras som ”delvis härdat fett” eller ”härdat vegetabiliskt fett” kan innehålla transfettsyror. (WikiPedia)

Men som Chippis nämner så är denna informationen egentligen lika ny som att det är hälsosamt att träna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , (Intressant?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Andra intressanta inlägg:

Kommentera

%d bloggare gillar detta: