Goda skäl att börja cykla

Cykelträning är ett utmärkt sätt att hålla kroppen i trim och alla kan vara med – oavsett konditions- och styrkenivå. Så hoppa upp på cykeln och sätt i gång en positiv kedjereaktion i såväl kropp som själ!

cyklaCykling belastar inte på samma sätt som löpträning – har du till exempel problem med dåliga knän eller övervikt är cykling en skonsam motionsform. På cykeln kan du också välja det tempo som passar dig.

När du cyklar arbetar du igenom hela kroppen och med regelbunden träning är de hälsosamma effekterna oundvikliga – om du anpassar din träning efter ett program som passar din form, får du största möjliga utbyte av träningen.

Att cykla förbättrar din kondition – andningen blir lugnare eftersom syreupptagningsförmågan förbättras, hjärtmuskulaturen stärks och tränar du regelbundet minskar också risken för åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar.

Du blir smidigare och rörligare, vilket gör att risken för skador minskar väsentligt. Dina muskler blir starkare och mer uthålliga samtidigt som kaloriförbränningen ökar – så nog är en cykeltur en riktig kom-i-form-tripp.

Starkare muskler – lägre puls
Cykling tränar underkroppens alla stora muskelgrupper. Inte minst tränar man några av kroppens största muskler: lårens framsidor och sätesmusklerna, vilket gör cykling till en perfekt konditionsträning – stora muskler som arbetar kräver nämligen en hel del.
Musklerna ställer krav på hjärtat att pumpa runt mer blod, vilket gör hjärtat både större och uthålligare. Det betyder i sin tur att prestationen förbättras både när du arbetar och när du vilar – det behöver alltså inte slå lika snabbt för att prestera på samma nivå. Därmed kommer din vilopuls också att sjunka med tiden. Cykelträning startar en positiv kedjereaktion:

Blodcirkulationen förbättras, bland annat för att det byggs upp ett tätare nät av fina blodkärl i de muskler som arbetar mycket.

Du får mer syre och näring till musklerna vilket gör att slaggprodukterna transporteras bort snabbare.

Musklerna blir starkare och uthålligare, andningen förbättras och det blir lättare att hålla vikten. Du kan äta det du vill eftersom ämnesomsättningen ökar drastiskt.

Immunförsvaret förbättras och risken för hjärt-kärlsjukdomar minskar.

iForm

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , (Intressant?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 tankar på “Goda skäl att börja cykla”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: