Du blir dum av att äta socker!

I alla fall om du är en råtta. Vi vet alla att socker kan leda till övervikt. Nu visar det sig att det även kan göra din hjärna slö.

Omåttligt intag av fruktos hämmar minnet och inlärningen hos råttor, och det ger anledning till oro för ohälsosamma människor.

En ny undersökning visar att söta läskedrycker fulla med socker stör minnet och hämmar inlärningen hos laboratorieråttor, vilket enligt hjärnforskaren Fernando Gomez-Pinilla bör ge upphov till ”stark oro” för vad socker kan göra med människor.

Glukossirap, som är billigare än vanligt socker, tillsätts ofta till läsk, kryddor och andra färdigproducerade livsmedel.

I USA intar en person i genomsnitt över 27 kilo sådant om året, meddelar det amerikanska jordbruksdepartementet. Intaget av rörsocker och betsocker, som också innehåller fruktos, är bara lite mindre.

Nästa uppgift för forskarlaget ”är att konstatera om långtidseffekterna av dålig kost är oåterkalleliga”, säger fysiologen Jill Barnes från Mayo Clinic i Minnesota, som inte har medverkat i detta forskningsprojekt.

Framtida forskning bör också fokusera på de effekter kosten kan tänkas ha på åldrande och utveckling. ”Vad händer till exempel hos yngre djur eller människor, när de utsätts permanent för stora mängder socker under uppväxten?” frågar Jill Barnes.

National Geographic

I snart 7 dagar har även jag känt mig lite dum till och från. Men det är nog på grund av att jag varit nikotinfri så länge.

inget socker

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , (Intressant?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Andra intressanta inlägg:

2 tankar på “Du blir dum av att äta socker!”

  1. Grymt jobbat! Klart du fixar det – en baggis för någon som tränar som du gör. Krasst uttryckt – det handlar om vilja. Själv firar jag 2 år som rökfri i september, nikotinfri någon månad senare. Bästa jag någonsin gjort. Mitt dummaste val ledde till min största prestation 😉

    Varmt lycka till – hang in there 🙂

    http://www.chippis1972.com/2011/03/life-is-dangerous-thing.html
    http://www.chippis1972.com/2011/09/non-smoking-generation-finally.html

Kommentera

%d bloggare gillar detta: