Cykla i bilfilen istället

Det är inte bara jag som anser att det är tryggare att cykla på landsväg istället för cykelbanan. Oppositionsborgarrådet Tomas Rudins (S) tycker också att man skall cykla i bilfilen.

Men är Sverige moget för cyklism?

Fast man kan också vända på resonemanget. I Sverige finns det ibland en tendens att överdrivna potentiella problem. Det finns också en tendens att i välvilja sabotera förutsättningarna för det man hoppas ska växa fram.

I en situation där fler cyklar – och det finns en stor potential för elassisterade tvåhjulingar och velomobiler – finns det tyvärr en uppenbar risk för ökade krav och fler regleringar. I så fall förtas en del av cykelns alternativa fördelar och förhoppningarna om ökat cyklande kan grusas.

Man kan också se att det långt ifrån är säkrare för cyklisterna att cykla i cykelbanor då dessa ofta leder till olyckor.

Och visst sker det olyckor bland cyklister. Cyklistbloggen har uppmärksammat ett flertal nyheter angående detta. Bland annat att cykelolyckorna “ökar drastiskt“, enligt ett kommunalråd för att cyklisterna “har väldigt bråttom”.

Men vad är en bra cykelväg? och vilken är den värsta cykelbanan? Eller är det så att det intte finns varken bra eller dåliga cykelbanor utan åter igen att alla oavsett trafikslag behöver tänka och vara uppmärksamma.

cykla i bilfilen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: