Träna käka sova

Att även kost och sömn/vila är viktigt vid träning är allmänt känt. Dock så behöver man ibland bli påmind om att träningen inte är den största delen i resultaten. Fredrik som skriver bloggen Nice Wins Nothing beskriver i ett inlägg att han fått ställa in träning då han åsidosatt helheten.

Efter ett träningspass är immunförsvaret kraftigt nedsatt, bl.a. genom att antalet och aktiviteten av lymfocyter och antikroppar är lägre än i normala fall. Därför är du extra känslig för att bli sjuk timmarna efter träning. Protein och kolhydrater återställer kroppens immunförsvar. Du bör äta något näringsrikt inom 45 min. Bra återhämtningsmål innehåller ofta snabba kolhydrater. Exempel på bra återhämtningsmål är; banan, protein, ris, potatis mm. Man ska dock vara försiktig med återhämtningsmål vid viktreduktion. Men man kan äta små återhämtningsmål och samtidigt uppnå en effektiv viktminskning.

Sedan är det olika lång återhämtning beroende hur hårt du har tränat, träning på 80-85% av max kräver längre återhämtning än träning på 75 % eller lägre. Dessutom finns olika sätt att återhämta sig på.

Anne Mari skriver i detta inlägg om Total Quality Recovery (TQR) som utvärderar vila som återhämtning.

Prestationstriangeln
Återhämta dig för optimal prestation!
Återhämtningsmål efter träning
Att utvärdera sin återhämtning

sömn

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Andra intressanta inlägg:

1 tanke på “Träna käka sova”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: