Livsmedelsverket varnar för kosttillskott

Livsmedelsverket har granskat 43 kosttillskott som säljs på svenskspråkiga webbsidor. 30 av de 43 granskade produkterna innehåller substanser som kan vara hälsofarliga.

Bantning och prestation
Livsmedelsverket har fokuserat sin granskning på bantningsmedel och prestationshöjande preparat men även andra typer av kosttillskott ingår, så även produkter säljs ute i butik. Och resultatet är oroande.

-Det är fel på märkningen så det går inte att välja produkt. Det är ämnen som inte borde finnas där som kan vara hälsofarliga. Det är ämnen som är läkemedelsklassade och det görs påståenden som är tagna ur luften, säger toxikologen Ulla Beckman-Sundh på Livsmedelsverket.

30 av de 43 kosttillskotten innehöll växter eller växtextrakt som kan innehålla giftiga och beroendeframkallande substanser. Och i 8 av produkterna hittade man läkemedelssubstanser som inte alls borde finnas i den här typen av kosttillskott.

Skador på lever och nervsystem
-En del av de här produkterna ger ju leverskador, andra kan påverka nervsystemet. Man kan bli sjuk om man tar de här produkterna, säger Zofia Kurowska, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Läs mer på SVT.

Livsmedelsverket:
Kosttillskott av vitaminer och mineraler: oftast onödigt, ibland riskabelt
Vem behöver kosttillskott

Piller

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , (Intressant?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 tankar på “Livsmedelsverket varnar för kosttillskott”

  1. Visst håller jag med om att det är att föredra att äta en varierad kost istället för att behöva supplementera med tillskott. Men ett bra tillskott kan vara bra att ha när man inte får i sig allt man borde.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: