Sov dig smal

Sömn ger skönhet. Nu finns det vetenskapliga belägg för att sömn får människan att se attraktivare och friskare ut, enligt en svensk studie publicerad i British Medical Journal.

Forskare vid Karolinska institutet lät 23 osminkade försökspersoner fotograferas efter åtta timmars sömn. Samma personer fotograferades igen efter att de varit vakna 31 timmar i sträck. 65 observatörer fick sedan titta på bilderna och de svarade genomgående att personer som sovit åtta timmar såg mer attraktiva och friska ut, rapporterar Upsala Nya Tidning.

– En god nattsömn kan betraktas som kroppens naturliga skönhetsmedel och fungerar säkert bättre än mycket av det som skönhetsindustrin har att erbjuda, säger forskaren John Axelsson till tidningen.

Han slår fast att den som vill se attraktiv ut alltså bör prioritera en god nattsömn.

Studien om skönhetssömnen kan tyckas sticka ut i floran av forskningsartiklar i British Medical Journal. Men den ansedda medicintidskriften brukar välja lite mer udda rön för sitt julnummer.

homer

Här är träningen som gör att du sover bättre – och den du bör undvika.

Träning är inte bara bra för ämnesomsättning, vikt och hjärta, utan även för sömnen. Flera studier visar att motion hjälper oss att slappna av och koppla bort stressande tankar. Det i sin tur gör att vi somnar snabbare och sover skönare.

Forskare vid Northwestern University in Chicago i USA har undersökt träning som behandling mot sömnlöshet. De kom fram till att en timmes träning är bättre mot trötthet än en timmes extra sömn. En tidigare studie vid the Sleep Disorders Center vid Northwestern Medicine i USA visar att regelbunden träning förbättrar kvaliteten på sömnen, främst hos äldre personer. När en grupp deltagare fick utföra aktiviteter som promenader, cykling och träna i trampmaskiner sov de bättre och var mindre trötta under dagtid.
Lugn träning på kvällen

Det finns flera träningsformer som passar utmärkt om du vill komma till ro om kvällen.

– Lugnare träning som yoga, pilates och body balance är perfekta att köra lite senare på kvällen, vid sju-åttatiden, om man har svårt att sova. De hjälper dig att stressa ner och koppla av, säger Elin Ekström, personlig tränare på Träningspuls.

Däremot kan konditionsträning, där du får upp hög puls, i stället göra dig piggare.

– Alla människor är ju olika men generellt är det kanske inte så bra att träna högintensivt för sent på kvällen. Då kan ta lite längre tid att varva ner.
Glöm inte strechen

Men om du bara har möjlighet att träna sent på kvällen så är det viktigt att sätta av tid för avslappning.

– Innan man stretchar kan man lägga sig ner på en matta på golvet och bara blunda. Ta ett par riktigt djupa andetag och fokusera på dig själv.

Har du svårt att känna lugnet, när du ska sova eller bara varva ner efter träningen, kan du koncentrera dig på andningen och se till att utandingen är längre än inandningen.

– Ett bra tips är att räkna till tre när man andas in och till fyra när man andas ut. Det är bra att ha något annat att fokusera på än de tankar som kommer och går.

Aftonbladet & Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , (Intressant?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Andra intressanta inlägg:

2 tankar på “Sov dig smal”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: