Är det okey att cykla i Sverige?

Att Sverige inte är en cykelnation jämnförbart med andra länder som Danmark, Holland, Belgien, Italien etc. är ingen hemlighet. Samtidigt som man ofta får höra att man bör ta ett alternativ till bilen såsom cykel.
cykelbana vatten

Problemet är bara att cykelvägarna är undermåliga och på landsvägen är cyklisterna väldigt utsatta. Många bilister anser att en cyklist skall vara på cykelbanor och därför har bilisten rätt att åsidose alla lagar och regler. Dessutom finns det cyklister som inte har en aning om hur man beter sig i trafiken oavsett om framförandet av cykeln sker på landsväg eller cykelbana.
cykelbana sprickor

En kombination av ofokuserade fotgängare, bilister och cyklister utgör en stor fara för de som väljer cykeln som alternativ till bilpendling. Cyklister, fotgängare och bilister som skickar SMS, läser tidning (har även sett cyklister som läser tidningar), sminkar sig eller på något annat sätt skärmar av omvärlden från deras bubbla riskerar både sitt eget och andras liv.

Att tro det är en lösning att ta cykel till en fest istället för bilen är även det oansvarigt då det fortfarande framförs ett fordon efter alkoholintag.
cykling alkohol

Att det är hjälmtvång för cyklister upp till 15 år är även det lite konstigt. Vad är det som gör personer i åldrarna 16-100 mindre sårbara? Eller kan det vara så att vid 16 års ålder har man så stort trafikkunnande och ansvarskänsla att inget kan inträffa?
hjälmtvång cykling

Cykelbanor i storgöteborg är ofta ett hån mot cyklisterna. De är sönderlagade med tjocka skarvar, fulla med hålor och sprickor samt populeras av fotgängare, rullskidsutövare och mopeder. Dessutom kan en cykelbana plötsligt försvinna för att återupptas på något märkligt ställe 100 meter bort. De kan även vara oasfalterade långa partier vilket gör att landsvägscyklar inte kan trafikera dessa sträckor. Många gånger finns det även hinder på cykelbanorna och även fordon som anser att det är en bra lastzon. Utöver dessa punkter så korsar cykelbanorna många gånger vägar på ett farligt sätt i korsningar då cyklisten först får ta höger en bit innan det är dags att korsa vägen. Detta gör att cyklisten som körde rakt fram helt plötsligt har väjningsplikt då du korsar en väg och inte cyklar rakt fram på den vägen du befann dig på.
cykelbana smal

Vintertid är vissa cykelbanor totalt oframkomliga då dessa inte underhålls. Is, snö och slask är inte ett optimalt underlag för en cykel. Jag cyklade ett par tillfällen i vintras med en dubbad MTB men vissa tillfällen kändes det inte riktigt tryggt.
cykling slask

Cykelbanor som delas med fotgängare utan avskiljning är problematiskt då vissa cyklister och fotgängare tror att det är fritt fram att bete sig hur som helst.
Cyklister & Fotgängare

Denna filmen hittad via Garry Jones på Cykelklubben.se och belyser några av de problem som jag nämnt i inlägget.

Om man då vill slippa problemen med cykelbanor så står man inför problemet på körbanorna där bilar, bussar och lastbilar etc. framförs. Med en hjälm anpassad för singelolyckor i 20km/h som enda skydd trängs man med nämnda fordon. Fordon som är så mycket hårdare än människor. Varje år skadas cyklister i trafiken och till och med avlider.

Ett axplock från cykelolyckor där bilar varit inblandade:
Cyklist död efter olycka i Borås
Cyklist påkörd av lastbil
Cyklist dog i olycka
Påkörd cyklist dog
Cyklist påkörd utanför polishuset
Cyklist påkörd av betongbil
Cyklist påkörd i Uppsala
Cyklist påkörd i Gamlestan
Påkörd cyklist åtalad, bilist frikänd
cyklist skadad

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , (Intressant?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 tankar på “Är det okey att cykla i Sverige?”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: