Nötter och gröt minskar blodfetter

En ny studie visar hur man effektivare kan sänka det skadliga kolesterolet. Undersökningen pekar på att man med en enkel diet kan minska sina kolesterolvärden med i snitt 13 procent, jämfört med tre procent för dem som äter den traditionellt rekommenderade kosten.

Ett högt kolesterolvärde i blodet kan statistiskt innebära en något ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar – ju högre kolesterol desto högre risk. I tisdags publicerades en ny studie i Journal of the American Medical Association. Undersökningen gjordes av den kanadensiske läkaren David J.A. Jenkins och hans kollegor och omfattande 345 försökspersoner. Där presenterades en ny diet som ska minska LDL-värden (även kallat det ”onda” kolesterolet) med i snitt 13 procent, jämfört med tre procent för de personer som äter den i dag rekommenderade lågfettkosten.

Att ändra sina kostvanor – äta havregrynsgröt till frukost, dricka sojamjölk istället för vanlig, använda sojaprotein i mat samt äta frukt och nötter lovar alltså en tvåsiffrig sänkning av både kolesterol och LDL.

Deltagarna fick även en timmes konsultationer med en dietist och därefter en 30-40 minuters uppföljning. Förutom sojaprotein, nötter och fullkorn uppmanades deltagarna att äta ärtor, bönor och linser.
– Vi gav bara deltagarna kostråd, berättar Jenkins till CNN.
Trots det var resultaten dramatiska.
En sådan långsiktig effekt av liknande diet i jämförelse med vanlig konstrekommendationer har tidigare inte funnits.

Studien publiceras i medicintidskriften Jama.

nötter

Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , (Intressant?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Andra intressanta inlägg:

1 tanke på “Nötter och gröt minskar blodfetter”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: