Gladiatorer har fetma enligt BMI

Att BMI inte är en rättvis bedömning på hälsa, övervikt eller fettprocent borde vid detta laget vara känt. Dock används BMI som en måttstock i många sammanhang.

Att räkna ut BMI görs med en formel baserat på längd och vikt. Formeln tar alltså ingen hänsyn till andelen muskelmassa och fettprocent.

Formeln är uppställd med vikt delat med längd angett i meter multiplicerat med sig själv.
bmi

För att förtydliga avsaknaden av parametrar har jag valt att använda muskelknuttarna från Gladiatorerna.

Hero är arenans stolta härskare och Gladiatorernas okrönte konung.
Längd: 184 cm
Vikt: 105 kg
BMI: 31
Resultat: Fetma

Wolf är arenans vilddjur.
Längd: 178 cm
Vikt: 96 kg
BMI: 30,3
Resultat: Fetma

Pansar är arenans actionhjälte och tuffing.
Längd: 182 cm
Vikt: 103 kg
BMI: 31,3
Resultat: Fetma

Baron Samedi är arenans mystiker.
Längd: 177 cm
Vikt: 96 kg
BMI: 30,6
Resultat: Fetma

hero gladiatorerna
Hero som enligt BMI-resultatet borde gå ner 20,4kg

För att vara mer exakt finns det mer exakta möjligheter att räkna ut kroppsfett och förhållanden till muskelmassa här och här. För att enbart räkna ut BMI kan du göra det på denna sidan som jag valt att använda i mina gladiator-exempel. Eller så väljer du att mäta dig med måttband.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , (Intressant?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 tankar på “Gladiatorer har fetma enligt BMI”

  1. BMI är trots allt en riktlinje och ingenting man behöver följa. På gladatorerna ser man givetvis att dom är i god fysik. Men är du överviktig och inte tränar så ja, då borde tappa vikt. Även om BMI visar fel ibland pga muskelmassa så är det en bra riktlinje över vad som är normalt för längd och vikt.

  2. + gladiatorerna har extremt liten fettprocent och dom är så extermt mer tränade än en medelsvensson så där tycker jag man inte ens behöva nämna BMI. Givetvis blir det fel för dem.

  3. Bör väl också tilläggas att det inte är inom sjukvården BMI används som ”måttstock”, utan bara när hobbydoktorerna där hemma i stugorna ska räkna ut om de är feta.

  4. BMI är ju ett bra och användbart mått, om man inte är vältränad, kvinna, barn. Optimalt är ju såklart att göra en ordentlig undersökning med kaliper, bodpod eller motsvarande.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: