Artros eller värk i knän kan tränas bort

Många svenskar lider av ont i knäna. Den vanligaste anledningen är ledsjukdomen artros.

Det första man tänker på om man har smärtor så är det bäst att sitta ner och inte belasta knäna i onödan. Men vid artros gäller precis tvärtom – man måste använda lederna och bygga upp muskler och brosk så att värken minskar.

Träning, viktnedgång och ingefära är den bästa kombinationen.

Motionera. Träning stärker musklerna, ger bättre kondition och hjälper dig att gå ner.
Cykling är en träningsform som rekommenderas när man har knäbesvär. Motionscykel kan hjälpa till att hålla balansen och ger mindre belastning.

Gå ner i vikt. De som är överviktiga belastar knän och höfter mer. Gångmönstret blir annorlunda och musklerna dämpar inte längre, vilket ger en ökad lokal belastning av lederna.

Ingefära. Förutom rätt form av träning kan även ingefära bota eller lindra artros. Förutom att använda ingefära som krydda och att lindra artros finns ytterligare 7 positiva effekter med ingefära.

1 ) Artros
Några studier visar att ingefära kan lindra vid artros, ledförslitning. Till exempel visar en indisk-amerikansk studie på signifikant bättre smärtlindring än placebo vid artros i knäna. Effekten sågs både efter 16 och 32 veckors användning. I studien användes ett ayurvediskt kombinationspreparat som även innehåller gurkmeja.

2 ) Cancer
Flera av ämnena i ingefära tycks kunna påverka uppkomst och tillväxt av tumörer. Forskning på djur har också visat på cancerskyddande effekter. Än saknas studier på människor.

3 ) Diabetes
I Afrika används ingefära traditionellt mot komplikationer vid diabetes. En färsk studie på råttor och möss ger stöd åt den användningen; man såg en antiinflammatorisk, blodsockersänkande och smärtstillande effekt.

4 ) Fettförbränning
Ingefära gör att vi känner oss varma. Det kan vara ett tecken på ökad ämnesomsättning, men än saknas forskning som visar om detta verkligen stämmer.

5 ) Förkylning
Ingefära används som huskur vid förkylning. Som flera andra heta kryddor stimulerar den salivavsöndringen, vilket kan dämpa hosta och irritation i halsen. En studie visar också att ingefära kan dämpa köldrysningar vid förkylning.

6 ) Hjärt-kärlsjukdomar
Djurförsök visar att ingefära har kolesterolsänkande effekt och kan minska uppkomsten av åderförkalkning. Den tycks också kunna minska risken för blodpropp. Ett försök på människor visar att fem gram torkad ingefära (två teskedar) tillsammans med en fet måltid förbättrar blodets proppupplösande förmåga.

7 ) Illamående
Ingefära kan lindra vid olika typer av illamående. Till de bäst studerade områdena hör graviditetsillamående, där fyra av sex placebokontrollerade studier visar effekt. Ett halvt kryddmått fyra gånger om dagen är en vanlig dosering.

Även vid illamående efter operation kan ingefära lindra. Till exempel visar en thailändsk studie på halverat illamående vid en bukoperation. Av dem som fick tre kryddmått torkad ingefära en timme före operationen mådde 20 procent illa och kräktes sex timmar efteråt, mot 40 procent i placebogruppen.

Några studier visar också på lindring av åksjuka i bil eller på sjön, men detta område är inte lika väl studerat.

8 ) Matsmältningsbesvär
Ingefära innehåller ämnen med kramplösande egenskaper. Det kan vara en förklaring till den traditionella användningen vid matsmältningsbesvär, som kan visa sig som magknip eller gasbildning.

På sidan kinabutik.se finns ett stort utbud av naturgodis och te med ingefära. Även vitt te och grönt te finns i sortimentet samt gojibär.

ingefära

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , (Intressant?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 tankar på “Artros eller värk i knän kan tränas bort”

  1. Lustig timing! Idag började jag dagen med att skala, skiva och koka upp vatten med kjust ingefära! Värmer gott och ger en skön känsla av välbefinnande i hela kroppen! Jag kan tillägga att ingefär regelbundet rekommenderas av de som har vintersim som hobby!

    Sv: Jag googlade just på låten och såg att det var 91 och inget annat så helt fel minnesbild dök upp hos mig! Då hade jag lämnat fritidsgårdar och folköl sedan länge haha!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: