Cyklister är också trafikanter

Att vissa cyklister gör överträdelser i trafiken är ett fall så klart att inte ens en toppadvokat skulle kunna fria dem. Detta märks av i artiklar, insändare och diskussioner som jag överhört eller deltagit i. Men det finns cyklister som följer trafikregler och olyckligtvis får ett oförtjänt dåligt rykte på grund av dessa.

Personer som blir irriterade på att cyklister kör slalom mellan fotgängare när fotgängarna går på cykelbanan är lite ute och cyklar. Att personer avskärmade från omvärlden med pluggade öron och fokus på en telefonskärm bara stiger rätt ut i cykelbananan är även det respektlöst mot cyklister.

Det finns även cyklister som helt oannonserat stannar mitt i cykelbanan trots att det finns cyklister bakom. Personer med förmodade armproblem som inte kan lyfta armen från styret för att påvisa att de skall svänga och åt vilket håll. Cyklister som cyklar på gångbana och mot rött ljus.

Bilister som vägrar slita på blinkersrelän (eller om de nu är solcellsdrivna och behöver laddas?). Att trafikregler inte följs av bilister varken mot andra bilister eller trafikanter som cyklister, fotgängare och mopedister.

Det finns som sagt bilister, fotgängare och cyklister som beter sig på ett korrekt sätt i trafiken. För egen del handlar det utöver regelverk om självbevareledrift att se mig om, göra tecken, vara tydlig i trafiken samt följa trafikregler.

Att enbart cykla på cykelbanor är förutom en rätt obehaglig upplevelse för både cyklister och medtrafikanter rent farligt. Som träningsform finns inget annat val än att cykla på landsvägar. Där framförs cyklarna i hastigheter på 30-70km/h. Endå får cyklisterna betydligt mycket mer ovett än en traktor eller annat långsamgående fordon.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: