Aminosyror fördelar vid träning och viktnedgång

EAA står för Essential Amino Acids och är den vanligaste förkortningen på essentiella aminosyror. EAA består av leucin, lysin, fenylalanin, treonin,valin, histidin, isoleucin, tryptofan och methionine.

aminosyra cysteineIdrottare använder EAA som tillskott för att optimera näringsintaget, förebygga skador och stimulera uppbyggnad av fettfri muskelmassa. EAA är förkortningen på Essential Amino Acids vilket betyder att denna grupp aminosyror är livsnödvändiga/essentiella och att vi ej kan bilda dem i kroppen. Det finns totalt tjugo olika aminosyror i proteiner och av dessa är åtta stycken essentiella (EAA).

EAA måste tillföras via kosten varje dag för att kroppens proteinbehov skall tillfredställas. Vid brist på EAA kan kroppen inte bilda tillräckligt med kroppens muskler och immunförsvar bryts ner.

BBCAA står för Branched Chain Amino Acids och är den vanligaste förkortningen på grenade aminosyror.
BCAA är ett tillskott som innehåller tre av de viktigaste essentiella aminosyrorna, nämligen leucin, isoleucin och valin, där halten av leucin är dubbelt så hög som de övriga. Dessa tre aminosyror mycket viktiga byggstenar i kroppens muskulatur. Dessutom omsätts dessa aminosyror snabbare i kroppen än andra aminosyror. För den som tränar hårt är det alltså klokt att ta ett tillskott av BCAA för att underlätta återhämtning och samtidigt förhindra muskelnedbrytning. I tillägg till dessa fördelar kan tillskott av BCAA även motverka trötthet vid perioder av hård träning.

Det finns 20 st aminosyror som protein vanligtvis består av. Utav dessa så finns det 8-10 essentiella aminosyror beroende lite på hur man räknar och det är
Fenylalanin
Isoleucin
Leucin
Lysin
Metionin
Treonin
Tryptofan
Valin
Arginin
Histidin

Innan jag cyklar iväg till jobbet tar jag BCAA och väl framme tar jag en Gainomaxbar. Därmed har jag inte tagit några kolhydrater innan morgonturen och bränner därmed lite extra fett.

Styrketräningsprogram
Styrketräning
Essentiella aminosyror (Wikipedia)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , (Intressant?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentera

%d bloggare gillar detta: