Nya skatteregler och cykelbanor skulle gynna cykling och hälsa

Övervikt och dålig kondition är ett tilltagande hot mot folkhälsan. Det leder till sämre produktivitet och starkt ökande kostnader i sjukvården. En enkel lagändring kan göra underverk för att ändra detta. På samma sätt som införandet av skattesubventionerade hemdatorer skapade it-kunskap för några årtionden sedan. Det skriver företrädare för Cykelfrämjandet med flera.

I Sverige står resor med cykel för 10 procent av det totala antalet transporter. Samtidigt satsas endast 2 procent av landets budget för infrastruktur på cykeltrafik och nästan inget för att inspirera folk att cykla mer. Trots att en halvtimmes cykling per dag ger märkbara effekter både på personers produktivitet och hälsa. Denna underfinansiering hindrar en förbättrad folkhälsa och en hållbar utveckling samt skapar onödig trängsel på vägar och i kollektivtrafiken.

Det finns även motioner gällande tjänstecyklar och liknande samt förslag på förbättrad infrastruktur. Det finns även fler politiker som är för utbredd cykling. Men för detta krävs bättre cykelbanor och högre säkerhetstänk mot cyklister.

Ett exempel på förbättrad infrastruktur är Danmarks motorväg för cyklister. Ny slät asfalt och med 1,6km mellanrum så är det utplacerat cykelpumpar så du aldrig kan bli strandsatt på grund av dåligt däcktryck. På www.cykelsuperstier.dk kan du följa projektet regelbundet och hitta kartor med cykelbanorna.

tjänstecykel

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , (Intressant?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Andra intressanta inlägg:

1 tanke på “Nya skatteregler och cykelbanor skulle gynna cykling och hälsa”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: