Medaljens baksida

562 000 tittare har redan sett dokumentären om skadehelvetet, den nakna sanningen om de svenska friidrottsstjärnornas besatthet och beslutsamhet att fortsätta kämpa mot toppen trots otäcka skador.

Dokumentären ”Medaljens Pris” finns i ca 20 dagar till på SVT Play. Den handlar om OS-drömmar, extrem smärta, att pressa kroppen till dess absoluta gräns – och över gränsen. Folke Rydén skildrar de omänskliga villkoren som Carolina Klüft, Sanna Kallur och övriga friidrottseliten utsätter sig för inför OS. Vägen till och från prispallen går allt oftare via operationsbordet.

Medaljens Pris följdes dagen efter av ”Smärtstillande medicin som godis” vilket också belyser dessa fel inom idrott och sport.

Men vad är då medaljerna värda? En OS-medalj är ovärderlig för de flesta, men själva metallvärdet är inget att skryta med. Ett OS-brons är bara värt 35 kronor med dagens råvarupriser, då det består av 97 procent koppar, 2,5 procent zink och 0,5 procent tenn.
En guldmedalj däremot är värd lite mer, cirka 5000 kronor, trots att bara 1,34 procent i medaljen är guld. Resten är silver och koppar och det är faktiskt mer silver (92,5 procent) i guldmedaljen som väger nästan ett halvt kilo – eller 412 gram.

medaljer os london 2012

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , (Intressant?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Andra intressanta inlägg:

1 tanke på “Medaljens baksida”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: