Chili – den bästa kryddan för alla

Chili har under många år haft rykte om sig att vara slankande. Nu visar en vetenskaplig studie att det ligger något i det, det stabiliserar nämligen blodsockret.

BLODSOCKER:
I studien delades 36 män och kvinnor upp i två grupper och fick under en period mat med chili eller ingen chili alls. Efter fyra veckor bytte de. Varje försöksperiod avslutades med en måltid som antingen innehöll chili eller var utan och därefter togs det blodprov på deltagarna.

Forskarna kunde mäta att en måltid med chili sänkte insulinkoncentrationen i testpersonernas blod och att den sänktes ytterligare när de hade ätit chili under en period. De som hade ätit chili varje dag hade alltså ett mer stabilt blodsocker. Och det minskar risken för diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och att bli överviktig.
Testpersonerna åt 30 g chili varje dag, men att äta chili två till tre gånger i veckan har också positiv effekt.
Källa: American Journal of Clinical Nutrition

Men chili är inte bara bra för att höja förbränning eller stabilisera blodsocker. Chili är även bra för att frigöra endorfiner. Chili är en av de kraftigaste endorfinutlösarna, faktiskt så stark att ämnet kapsaicin från chili används som smärtstillande medicin. Exempel på detta är Linnex ett mycket hett liniment med antiinflammatoriska egenskaper.

Andra inlägg om chili:
9 vägar till ökad förbränning
Sant och falskt om fettförbränning
Fler tips om fettförbränning
Varför idrottare bör äta chili

chili

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Andra intressanta inlägg:

1 tanke på “Chili – den bästa kryddan för alla”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: